Joepie! De gezelligste tijd van het jaar staat weer voor de deur! Sinterklaas is afgelopen zaterdag aangekomen in het land. Voorafgaand volgen de kinderen het sinterklaasjournaal. Wat een geweldig programma om de reis van de Sint te kunnen volgen.
Maar is dit wel voor iedereen zo geweldig? Want het brengt een hoop spanning met zich mee. Hoe komt hij dit jaar aan en natuurlijk is het elk jaar de vraag gaat het wel lukken op tijd? De spanning stijgt de kinderen gaan erin mee....

Niet elk kind kan deze spanning aan als een ander kind. Er ontstaat onrust. Hieronder vindt je wat vragen die bij de kinderen kunnen spelen en enkele tips om het voor de kinderen overzichtelijk te houden en wat meer rust te brengen in het geheel.
* Wanneer mag ik mijn schoen zetten, of wanneer komt de Sint bij ons?
--> Een duidelijke kalender met afgesproken dagen zou voor veel kinderen helpen om ze duidelijkheid te kunnen geven hierin.
* Hoe komen de pieten dan binnen?
--> Als je merkt dat je kind het een spannende gedachten vindt dat een piet in z`n huis kan komen dan zou je de schoenen ook buiten kunnen zetten, dit kan voor een kind een fijne gedachten zijn dat er s` nachts niemand binnen komt.
Dit zijn enkele vragen die er bij een kind kunnen spelen. Wil je meer rust creëren in deze periode maak het dan zo duidelijk mogelijk voor de kinderen.
Deze periode is vaak ook overweldigend voor de kinderen. Ze hebben bezoek van de Sint en zijn piet(en), werk van papa/mama, sportclub, school vieringen, surprises, cadeautjes, familie bezoeken, Een hele hoop in een korte tijd. Voor een kind kan dit heel veel zijn, ook al gaat het de een wat makkelijker af als de ander.
Hier een aantal tips om ook rust te kunnen creëren in deze gezellige maar ook drukke tijd:
- Bedenk wat voor de waardevolste momenten zijn om bij te zijn. Neem een paar momenten en ga niet alles af als je al merkt dat er genoeg spanning is.
- Plan in deze 1,5 maand wat meer rust in, gewoon even thuis, speel een spelletje, knutsel, volg yoga met de kinderen, ga samen knutselen en natuurlijk een fijne wandeling in het bos/natuur helpt ook bij aan ontspannen.
- Kinderen laten in deze periode ook meer aan emoties zien, ze zijn sneller geprikkeld. En bij overprikkeling uit zich dan ook in emoties, driftbuien omdat het iets niet mag/ of anders gaat dan bedacht, huilbuien, boos worden of juist heel stil. Laat kinderen weten in deze periode wat je ziet gebeuren en praat er met elkaar over. Benoem ook dat je snapt dat het wat sneller boos is en dat dit komt doordat je ziet dat het deze periode spannend vindt en het hem/ haar meer energie kost.
- Kies er eens bewust voor om speelafspraakjes even wat minder te doen, zodat je fijn in je eigen bubbel thuis kunt zijn zonder ook na school nog aan te staan.
Vraag je ook met de kerst eens af of je aan elke gelegenheid deelneemt en waarom?
- Ga jij elk familie dineer af of plan je voor jezelf een dagje thuis?
- Is het alleen gezellig als je een hele avond gaat zitten tafelen of is een drankje ook voldoende?
- Hoeveel bezoekjes heb jij al op de planning staan?
Ga met elkaar in gesprek wat voor iedereen fijn is
Creëer genoeg rustmomenten, zodat jullie als gezin optimaal kunnen genieten van de aankomende feestdagen.
Geniet en maak mooie herinneringen met elkaar.
Reactie plaatsen
Reacties